Marathon in Nieuw Buinen?

  

Wordt in Nieuw-Buinen dit jaar al het NK marathon op natuurijs gehouden? Dat kan maar zo. ,,Nieuw-Buinen gaat ervoor.”

Dat kreeg schaatsbobo Willem Hut onlangs te horen. Namens de KNSB zocht hij contact met de ijsclub. ,,Zijn jullie dit jaar klaar om een NK te organiseren?” vroeg hij aan secretaris Ria Woltjer. ,,Wij verzochten hem rekening met ons te houden”, zegt Woltjer.

Start aanleg op 3 november
Haaksbergen, Noordlaren en Veenoord zijn alvast gewaarschuwd. Op het nu braakliggende terrein aan het Zuiderdiep, waar in een lichtgrijs verleden het kloppend hart van de plaatselijke glasindustrie lag, verrijst straks in luttele weken een geasfalteerd ovaal van 333,33 meter lang en tien meter breed met toegangsweg en 120 parkeerplaatsen. De financiering – 210.000 euro – is rond. Op 3 november geeft gedeputeerde Tjisse Stelpstra het officiële startsein. De baan voldoet aan de eisen van NOCNSF.

Wonder van de kapotte pomp
De kapotte pomp van de ijsbaan heeft voor de ijsclub wonderen verricht. De noodkreet, die de ijsclub over het mankement richting ondernemersvereniging slaakte, leidde tot overleg en uiteindelijk het plan voor een nieuwe baan. Heel Nieuw-Buinen bejubelt dit multi-functionele plan.

Zegen voor de Baptistengemeente
De baan is een zegen voor de Baptistengemeente. ,,Wij hebben veel jeugd. Het terrein biedt prachtige mogelijkheden voor sport- en sportactiviteiten”, stelt Remco Luitjens namens de kerk. Omwonenden zijn blij. ,,Een mooie invulling van een terrein dat braak ligt en waar het maar één keer per jaar gezellig is als er rond het Pinkstervoetbaltoernooi een feesttent is”, zegt Dion Brouwer die aan de Verlengde Dwarskade woont.

Schouders er onder
De bevolking staat er massaal achter. ,,Zo’n gevoel van met elkaar de schouders eronder zetten, maak je nergens anders mee”, zegt Ben Timmermans, directeur van Hoornstra Infra die de baan aanlegt. Op een basis van 30 centimeter gebroken puin wordt de baan geasfalteerd. Dat gebeurt met twee asfaltmachines, zodat geen naad ontstaat. In december moet de baan klaar zijn.

0
0